Een dak boven het hoofd

Iedereen heeft een dak boven zijn hoofd nodig, in Nederland is dit wel goed geregeld. Maar in het buitenland kan het voor daklozen lastig zijn om een binnen te hebben. In de grote Spaanse steden zijn dan ook veel daklozen, u moet dan niet gek opkijken als deze in de parken liggen te slapen. In de zomer is dit vaak goed te doen voor hen, omdat het weer dan goed is, waardoor buiten slapen goed vertoeven is. Het is natuurlijk niet leuk maar vaak kunnen zij niet anders. In de winter is dit vaak veel kouder, het is voor hen dan lastig om buiten te slapen, wat je dan veel ziet is dat daklozen slapen in kartonnen dozen op straat. Dit geeft een heel apart beeld, maar geeft wel de realiteit weer. Het is voor daklozen in de winter in ieder geval moeilijk, waar je ter wereld ook woont.

In Nederland kan men terecht bij verschillende instellingen, zij vragen dan een kleine vergoeding voor een overnachting, maar zo zitten daklozen wel lekker warm binnen en niet buiten in de koud. Dit zijn bedrijven die niet om winst geven maar het belang van de mensen voorop stelt.

Opvangcentra zitten overal in het land, de meeste in de grote steden. Maar ook in de minder druk bevolkte gebieden zijn er dergelijke opvang centra. Soms wordt een schuur gebruikt om deze mensen op te vangen. In sommige gevallen zijn dit oude schuren met een rieten dakbedekking. Deze schuren zijn soms verlaten en goed opgeknapt zodat er mensen opgevangen kunnen worden.

Als het onderhoud niet goed gedaan wordt aan dit dak kun dit dan ook gaat rotten. Daarom is de vraag; hoe lang gaat een rieten dak mee? Vaak gaan deze daken lang mee als zij goed onderhouden zijn. Zorg dan ook dat deze daken goed onderhouden worden.