De productspecificatie bepaalt de keuze van de klant

De productspecificatie is regelmatig gespreksonderwerp bij het ontwerpen van een bouwproject. De opdrachtgever heeft een aantal wensen en eisen voor het pand. Een architect moet dan aan kunnen geven wat de mogelijkheden en moeilijkheden zijn qua materiaalkeuze.

Zeker als het gaat om een prestigieus project of een onorthodoxe opdracht is het goed om een breed scala aan opties onder de loep te krijgen. De specificaties en de bestektekeningen (bestektekst) van de leveranciers bieden de duidelijkheid die nodig is.

Een goede productspecificatie geeft inzicht

De klant bepaalt welk materiaal er gebruikt wordt. Hij is echter zelden een kenner van de producten die beschikbaar. De architect of aannemer geeft suggesties. Het voordeel van de productspecificaties zijn dat de opdrachtgever heel duidelijk kan zien wat de gevolgen zijn van zijn keuze. Hij zal vaak starten bij de kleur en de uitstraling, maar hij moet goed doordrongen zijn van de kwaliteit (of juist het gebrek er aan) en de risico’s die sommige materialen op de lange duur kunnen hebben. Dingen als energiezuinigheid en duurzaamheid geven nog wel eens de doorslag. Met de bestektekeningen van de leverancier in de hand wordt het kiezen makkelijker.

Problemen voorkomen

Soms is het even slikken voor de klant als blijkt dat het materiaal dat hij in zijn hoofd heeft, niet geschikt is voor het gebouw, bijvoorbeeld omdat het niet sterk genoeg is voor de constructie. Door de productspecificatie kun je zoiets veel beter aantonen. Dat kan een teleurstelling zijn, maar dat is beter dan dat je op de lange duur met de negatieve gevolgen zit van een verkeerde keus. De specificaties voorkomen problemen en dat is enorm veel waard.