Spinnenvangers

Spinnen kom je gedurende het gehele jaar tegen in en rond de woning en er zijn nogal wat mensen huiverig om spinnen te verwijderen (afhankelijk van het type spin). Het grootste ongemak van spinnen zijn natuurlijk de spinnenwebben. Zelfs de kleinste spinnetjes kunnen al aardig wat overlast veroorzaken op die manier. Deze spinnen zijn natuurlijk gemakkelijk op te stofzuigen, maar de grotere exemplaren, die verwijder je op een andere wijze.

Type spinnen

  • Van het vroege voorjaar, tot laat in het najaar, kom je verreweg de meeste spinnen tegen in huis. Het begint in het voorjaar met de langpotige “huisspin” (ook wel de trilspin genaamd). Ineens kom je ze overal tegen in huis. Logisch; ze raken weer actief na een “winterstop” en komen weer vrolijk tevoorschijn.
  • Hooiwagens; in de tuin kun je al vanaf april ‘jonge hooiwagens’ tegenkomen. Vooral daar waar veel bomen zijn, zijn ook veel hooiwagens. Omstreeks begin juli zijn de hooiwagens volgroeid en kom je soms joekels van exemplaren in huis tegen (’s avonds trekken zij naar binnen). Ook zijn hooiwagens gek op natte doeken of natte kussens in de tuin. Daar waar water is en de buitentemperatuur lekker is, zijn vaak hooiwagens te vinden.
  • Kruisspinnen. Al halverwege de zomer zijn (nu nog) kleine kruisspinnen te vinden in de tuin. Iedere ochtend weer loopt menigeen met het gezicht door een nieuw web (en met enige pech loopt de spin over je hoofd of arm).
  • Trechterspinnen. Deze gigantische donkere spinnen trekken vaak bij het korten van de dagen, en het killer worden van de temperatuur, naar binnen. Verwacht rond half oktober tot eind december er zo nu en dan een tegen te komen in huis. Dit zijn de spinnen waar de meeste mensen “moeite” mee hebben…

Spinnenoverlast aanpakken

Spinnen zijn te bestrijden met tal van middelen. Er bestaan spray’s om de ramen in de sprayen. Hierdoor krijgt de kruisspin geen vat op het kozijn om zijn web te kunnen maken. Natuurlijk bestaan er tal van apparaten om spinnen te doden. Diervriendelijker zijn apparaten waarmee de spin gevangen wordt, maar levend buitenshuis te plaatsen is.