Help ik Snurk

Misschien een geruststelling: je bent niet de enige! Hoewel er geen concrete cijfers zijn, komen er soms schattingen voorbij dat maar liefst vijftig procent van de bevolking snurkt. Maar het belangrijkste dat je wilt weten is natuurlijk wat je aan je eigen snurkprobleem kunt doen. Lees daarom snel verder.

Voedingsmiddelen om snurken tegen te gaan

Een aantal maatregelen die je kunt treffen waardoor het snurken af zou kunnen nemen, is het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen. Voorbeelden hiervan zijn thee, sojamelk en honing. Daarnaast is het af te raden om vlak voor het slapengaan veel te eten en/of alcohol te drinken.

Anti snurkbeugel

Een anti snurkbeugel zorgen ervoor dat de onderkaak en de tong tijdens het slapen niet naar achteren zakken waardoor het snurkgeluid niet geproduceerd kan worden. Snurkbeugels zijn echter niet voor iedereen geschikt. Zo mag je bijvoorbeeld geen klachten hebben aan het kaakgewricht of ongezond tandvlees hebben. Wil je meer weten over snurkbeugels? Bekijk dan dit snurkbeugel overzicht.

Neusspreiders

Wanneer het snurken het gevolg is van een geblokkeerde of nauwe neusingang, kan een neusspreider mogelijk uitkomst bieden. Een neusspreider zorgt er namelijk voor dat de neusvleugels altijd openstaan. Hierdoor wordt de ademhaling via de mond verbeterd waardoor de kans op snurken afneemt.

Anti snurk kussens

Kussens die snurken tegengaan werken niet voor iedereen even goed. Hoewel het kussen stimuleert om op je zij te slapen, is de kans toch aanwezig dat je tijdens je slaap op je rug draait en het snurken weer begint. Kortom, probeer het uit om te zien of het voor jou werkt.

Hoe ontstaat snurken eigenlijk?

De oorzaak van snurken verschilt per persoon. Een van de oorzaken is dat het gehemelte te slap is. Wanneer je dan op je rug gaat liggen zakken het gehemelte en de huig naar beneden en komen ze dichtbij de keelholte. De ademhaling zorgt op zijn beurt voor het ontstaan van trillingen, waardoor het snurkgeluid wordt geproduceerd.

Is snurken ongezond?

Snurken hoeft lang niet altijd nadelig voor de gezondheid te zijn. Wanneer er echter sprake is van apneu verandert dat. Bij apneu wordt de ademhaling langer dan 10 seconden stilgezet. Dat komt doordat het gehemelte of de tong geheel tegen de keelholte aankomen waardoor de ademhaling wordt geblokkeerd. Hierdoor zijn mensen met apneu overdag vaak erg moe en kunnen ze zich ze slecht concentreren.

Snurken en partners

Snurken wordt de partners vaak als vervelend ervaren. Logisch, want niemand vindt het prettig om ‘s nachts van snurkgeluiden wakker te liggen. Probeer daarom met je partner mee te denken. Een tijdelijke oplossing kan bijvoorbeeld zijn dat je partner tijdens het slapen oordopjes in doet of wanneer jullie beiden je slaap hard nodig hebben een nachtje apart slapen om bij te kunnen tanken. Probeer in ieder geval naar oplossingen te zoeken. Door bijvoorbeeld het gebruik van anti snurk middelen om ervoor te zorgen dat jullie beiden weer een gezonde nachtrust hebben. Dat is niet alleen goed voor je dagelijks functioneren, maar ook voor de relatie.