Mooie planten voor in de tuin

De photina word ook wel de glansmispel genoemd of de Red Robin. Het is een plant die afkomstig is uit Zuid Oost Azië en komt voort uit de rozen familie. Er zijn wel 60 soorten van. Veel voorkomende soorten zijn de glansmispel leiboom, glansmispel op stam en de glansmispelhaag.

Per soort verschilt de hoogte.

Er zijn soorten die maximaal 2,5m hoog zullen worden maar er zijn ook soorten die we 4 meter hoog kunnen worden. Deze hoogtes bereik je alleen als je de struiken niet snoeit. Het is een zeer sterke plant. Hij heeft dan ook weinig last van plagen of ziektes.Het bloeien van de photinia.

Een photinia bloeit met witte bloempjes. Meestal bloeit de photinia in de maanden mei, juni en juli. Een photinia bloeit alleen als je de struik niet snoeit.

De bladeren van een photinia.

De photiniaook wel glansmispel  heeft prachtige groen glanzende bladeren. In het voorjaar lopen deze groene bladeren opvallend fel rood uit. In de zomer worden de bladeren donkergroen. Doordat het een wintergroene struik is blijft deze het hele jaar groen. Hierdoor is het ook een struik die geschikt is voor een haag. Ook door zijn dichte bladeren heeft u veel privacy in uw tuin door de glansmispelhaag.

Het planten van de photinia.

De photinia groeit het beste op humusrijke grond. Ook moet de grond goed vocht doorlatend zijn, en het liefst aan de vochtige kant. Het liefst groeien ze in de zon of halfschaduw, en dan een beschutte plek. Als je ze namelijk in de wind plant kunnen ze met strenge vorst flink bevriezen. Verder kan de photinia het hele jaar geplant worden.

Let wel op dat ze in het begin voldoende water krijgen, vooral als het droog en warm weer is in die periode. Regent het al dagen dan is het niet nodig om extra water te geven.

Het snoeien van de photinia.

Eigenlijk hoef je niet te snoeien. Wat je kunt doen is in het vroege voorjaar de beschadigde of dode houd weg snoeien. Ook het kruisende hout kun je dan wegknippen. Takken die uitschieten of te lang worden kun je inkorten. Wil je hem graag kleiner omdat hij te groot word dan kun je hem altijd flink terug knippen.

Een photina loopt over het algemeen weer goed uit op het oude hout. Door het snoeien zullen de bladeren elke keer roder worden. De nieuwe uitgroei loopt dan felrood uit. Doordat het niet een struik is die heel snel groeit is snoei niet altijd nodig.