AVG heeft ook gevolgen voor retail

Vandaag, 25 mei 2018 is de AVG in werking getreden. Deze wet heeft gevolgen voor de manier waarop bedrijven om moeten gaan met persoonsgegevens. Een persoonsgegeven is informatie die naar een persoon is te herleiden. Dat kan zelfs een IP adres zijn.

De afgelopen maanden is er veel te doen geweest rondom de AVG. Ook is er nog altijd veel onduidelijkheid over de inhoud van de wet: wat mag nu wel en wat niet? Wat in ieder geval zeker is, is dat wanneer je ook maar iets van persoonsgegevens verwerkt, je met de nieuwe privacywet te maken hebt. Dus ook als retailer zal je er niet aan ontkomen.

Klantenbestand

Ga maar na, als winkelier heb je vaak een klantenbestand, om bijvoorbeeld een direct mailing te kunnen sturen. Een direct mail is bijvoorbeeld een gepersonaliseerde uitnodiging voor een VIP avond, waar relaties de nieuwe kledingcollectie als eerste te kunnen kopen. Maar ook als je digitaal nieuwsbrieven verstuurd werk je met persoonsgegevens, namelijk een naam en e-mailadres.

Maar het kan nog verder gaan. Als je dergelijk werk uitbesteed, dan krijg je namelijk te maken met extra bepalingen, zoals het afsluiten van een verwerkersovereenkomst waarin je met je leverancier vastlegt welke gegevens hij krijgt, hoe hij daarmee om gaat en hoe hij de data beveiligd.

Het gaat te ver om in dit artikel in te gaan op direct mailing en de AVG, maar wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit artikel.

Handhaving van de AVG

De overheid heeft extra personeel aangenomen om de AVG te handhaven. Maar er zijn diverse geruchten dat de capaciteit veel te beperkt is om alle bedrijven te controleren. Waarschijnlijk worden de grote bedrijven als eerst gecontroleerd, waarnaar er controles bij kleinere bedrijven plaatsvinden.

Het is desondanks raadzaam om de nieuwe wetgeving serieus te nemen. De boetes kunnen namelijk flink oplopen. Maar los daarvan komt het de professionaliteit van je bedrijf ten goede als je naar buiten toe communiceert dat je conform de AVG handelt. Kortom, zie de AVG niet alleen als een last, maar ook als een kans om je te onderscheiden ten opzichte van je concurrenten.

Meer weten over de AVG? Klik hier.