Welk vlees geef ik aan mijn hond?

Iedere hond is dol op vers vlees. Maar wat geef je? Foto: S.v.d.Ent
Iedere hond is dol op vers vlees. Maar wat geef je? Foto: S.v.d.Ent

Zoveel hondenbaasjes, zoveel manieren van verzorging van de hond: ook op gebied van voeding. Want waar het ene baasje uitsluitend brokken geeft, kiest een ander weer voor vlees. Binnen beide soorten hondenvoeding bestaat een scala aan keuze. In dit artikel kijken we naar vlees voer voor de hond. Waarom zou je ervoor kiezen en welk vlees geef je hem dan precies?

Orgaanvlees en/of vlees voor menselijke consumptie voeren?

Echt ouderwets is het te noemen om zelf orgaanvlees (zoals runderpens) uit te koken voor je hond en hem dit te voeren. Overigens is bijgaande stank tijdens het koken nauwelijks te doen! Honden zijn er natuurlijk wel ontzettend dol op, maar koop in dat geval liever pensstaafjes in de winkel. Want grote hoeveelheden orgaanvlees kunnen bepaalde stoffen vasthouden en daardoor een concentraat aan stoffen bevatten die niet goed voor je hond zijn; hetzij rauw, hetzij gekookt. Koop dus geen orgaanvlees voor je hond.

Vlees voor menselijke consumptie

Wat betreft vlees voor menselijke consumptie; sommige honden treffen het, zij krijgen bijvoorbeeld biefstuk geserveerd. Zo nu en dan kan dit niet veel kwaad, sterker: het immuunsysteem van je hond kan erdoor versterkt raken. Let wel: geef je hond nooit varkensvlees. Maar bied ‘m ook geen rauw rundergehakt of andere rundvlees producten die bewerkt zijn – een uitzondering hierop is biefstuk. Rauw rundvlees in bewerkte vorm als gehakt kan de nodige bacteriĆ«n bevatten waar je hond gezondheidsproblemen van kan krijgen.

Speciaal koud vers vlees voor honden

Diverse bekende merken verkopen Koud Vers Vlees voor de hond (KVV hond). Dit vlees is specifiek afgestemd op honden en bevat dus juist de benodigde voedingswaarde waar je hond goed op gaat. Voor de gezondheid van je hond kies je dus voor speciaal rauw vlees bestemd voor honden. Wissel daarbij af met brokken en kauwstaven, zodat de kaakspieren van je hond ook in goede staat blijven. Daarbij hebben honden sowieso kauwbehoefte, dus is een kauwstaaf en bot op zijn tijd is aan te bevelen. Daarnaast houden zij het gebit van je hond schoon. Afwisselen met rauw vers voer vormt dus een goede balans.