Eettafel lamp: verschillende soorten op een rij

Ons koude kikkerlandje kent een fijne afwisseling tussen mooi weer en slecht weer, dagen met lang licht en dagen waarin je nauwelijks een straaltje zon toebedeeld krijgt. In de zomer vergeten we dan ook haast hoe zeer we afhankelijk zijn van goede verlichting in de woning, al was het alleen al vanwege ons humeur. De lamp die boven de eettafel hangt is zo’n typisch voorbeeld van een veel gebruikt object die meerdere functies dient. Niet alleen moet het in je interieur passen én passen bij jouw smaak, maar het moet ook de juiste verlichting bieden. Omdat je bij een eettafel lamp graag goed wil kunnen zien, loont het om je verder te verdiepen in de functies. Zodat je in die donkere wintermaanden geen omkijken hebt naar het zonnetje boven je tafel.

Drie op een rij

Een veel geziene, praktische oplossing voor een lamp boven een rechthoekige eettafel is de drie op een rij – variant. Over een lang stuk wordt een rechthoekig tafelblad door drie lichtbronnen, in 1 constructie, verlicht. Zo is elk oppervlak van de tafel goed zichtbaar. De variaties met dit type lamp zijn in principe net zo eindeloos als een enkele lichtbron. Een mogelijk nadeel is dat je een rechthoekige tafel niet zo snel zal verplaatsen (bijvoorbeeld een kwartslag draaien) in de ruimte, omdat je dan ook de lamp zou moeten verplaatsen.

Blikvanger

De ruimte boven de eettafel is bij uitstek een plek om een statement te maken middels een opvallende lamp. Bijvoorbeeld met een kitscherige kroonluchter of een oversized lampenkamp. Een lamp met een enkele lichtbron kan zelfs als een soort kunstwerk dienen als je er een opvallend model voor uitkiest. Kies daarbij dan ook een peertje met een goede lichtsterkte en passende kleurtoon, en je functionele blikvanger is compleet.

Even anders

Een idee voor de wispelturige stylist is wellicht een staande lamp. Deze makkelijk te verplaatsen lichtbron is dan vooral geschikt voor ronde of kleinere eettafels. Omdat ook staande lampen in allerlei vormen en maten verkrijgbaar zijn, is het leuk om hiermee te experimenteren. Origineel is het in elk geval. Wat in dezelfde lijn ligt qua originaliteit is een muurlamp. Die hang je aan de muur naast de eettafel en het geheel krijgt zo een volledig eigen stijl.