Hagen van onlinegroen.nl

Beukenhaag.

In het Latijns word de beukenhaag Fagus sylvatica genoemd. Een beukenhaag is een veel voorkomende erfafscheiding in de Nederlandse tuinen. De populariteit heeft de beuk te danken aan zijn mooie blad. Een beuk is vooral bekend als boom, maar als je deze met zorg snoeit kan de beuk heel goed als haagplant. De beuk is een struik die in de winter niet groen blijvend is. Wel als hij op een beschutte plek staat zijn verdorde bladeren vast houd. Zodat er in de winter ook maar een beperkte doorkijk is. In het voorjaar zulle de verdorde bladeren verdrongen worden voor de nieuwe blaadjes die weer fris en groen zijn.

Er zijn rode en groene-beukenhagen. In de tuin is het niet handig dat de beuken 30 meter hoog worden. Daarom moet de beukenhaag regelmatig gesnoeid worden. Hierdoor creëer je een mooie dichte haag.

Een beuk kun je het hele jaar door planten. In de periode van oktober tot mei zijn ze een stuk goedkoper. Ze worden dan met losse wortels geleverd. In de zomermaanden worden ze in pot geleverd, dan zijn ze een stuk duurder.

Voor een dichte haag is het verstandig om een dubbele rij te planten. Dan heeft u sneller een mooi en dichte haag. Een beukenhaag is groeit het beste op niet te natte grond.

De groene beukenhaag.

De groene beukenhaag word in het Latijns Fagus sylvatica genoemd. Om z’n super mooie bladeren, de golvende randen is de groene beuk een populaire haagplant. Bij het uitkomen van de bladeren zijn ze licht groen. Hoe verder we naar de herfst gaan hoe donkerder de bladeren worden. In de herfst zijn ze bruin. De bruine bladeren blijven aan de groene beukenhaag zitten tot er weer nieuwe blaadjes uit komen. De groene beukenhaag groeit tussen de 30 en 60 cm per jaar. Door de snelle groei van de groene beukenhaag moet de struik ieder jaar in de vroege herfst gesnoeid worden. Wilt u hem nog meer in vorm houden en niet te hoog te laten groeien kun je hem ook in de lente nog een keer snoeien. Een groene beukenhaag houd van zon, in halfschaduw is ook nog een prima plek maar niet helemaal alleen in de schaduw. Ook is het super belangrijk dat het niet op zware klei of erg natte plaatsen geplant word. Verder kunnen ze op ieder grondsoort.

De rode-beukenhaag.

De rode-beukenhaag, Fagus sylvatica Atropurpurea in het Latijns, is voor een groot gedeelte hetzelfde als de groene beukenhaag. Het grootse verschil is het kleur van het blad. De rode beukenhaag heeft schitterende, donkerpaarse bladerenkleur. De rode beukenhaag is geen groenblijvende struik maar houd z’n bruine bladeren tot het voorjaar. Tot er weer nieuwe bladeren uitlopen. De rode beukenhaag is een super mooie beukenhaag die nooit saai word door z’n wisseling van bladkleur. Hij pas in elke tuin en heeft een hele luxe uitstraling.