Online vergelijken en reviews raadplegen? Hier let je op

Willen we online een nieuw product kopen in een webwinkel, dan doen we er verstandig aan om een aantal zaken vooraf even door te nemen. Hoe betrouwbaar is de webwinkel? Kunnen we er reviews over terugvinden? Maar ook: hoe betrouwbaar zijn de reviews eigenlijk? In dit artikel kijken we naar de belangrijkste aspecten voordat je een aankoop doet.

Populaire webwinkels en reviews

Een groot deel van Nederland koopt bij grootschalige webwinkelplatforms, zoals het populaire Bol.com. Dat je product bezorgd wordt, daarover hoef je niet te twijfelen bij Bol.com, maar wat is de kwaliteit van het product? Kloppen de reviews wel helemaal? Soms lijkt het er op van niet. Een product (van bijvoorbeeld een relatief onbekend merk, of merkloos product) ontvangt zeg maar ca. 10 reviews (vaak ook helemaal geen reviews overigens). De meerderheid van de reviews bestaat uit 5 of 4 sterren en zijn zeer lovend. Maar ook enkele reviews geven 1 ster, gecombineerd met een zeer ontevreden omschrijving.

Hoe geloofwaardig zijn de reviews dan nog? Hoe kan het dat de meerderheid zo lovend is en enkele klanten zeer ontevreden over het product zijn? Het lijkt er op dat de reviews gemanipuleerd zijn (let wel: dit hoeft niet zo te zijn uiteraard). Verstandig kopen houdt vaak in de slechtste reviews serieus te nemen. Maak daarbij het onderscheid of het product echt niet in orde bleek te zijn, of dat men gefrustreerd was over een vermeende lange leveringstijd o.i.d. Wees dus altijd kritisch bij het lezen van reviews. Eerlijke verhalen vind je op ReviewGorilla.

Sommige platforms staan er inmiddels helaas om bekend dat een deel van de reviews niet geheel waarheidsgetrouw zou zijn.

Inmiddels komt er vanuit de regering een verbod op nep reviews of recensies. Lees hier de laatste ontwikkeling.