Tips bij het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin

In dit artikel worden er praktische tips gegeven om een onderhoudsvrije tuin aan te leggen. Bij het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin komt namelijk nogal wat kijken. Het lijkt misschien simpel, maar juist omdat een onderhoudsvrije tuin geen of minimaal onderhoud mag opeisen is het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin complex. Om die reden een aantal praktische tips en suggesties.

Beperk het aantal verschillende planten

Iedere plantsoort vraagt om een ander soort onderhoud. Werken met veel verschillende planten zorgt er dus voor dat het onderhoud op verschillende manieren en op verschillende momenten plaats moet vinden. Hou het aantal plantensoorten beperkt. Zo blijft het onderhoud overzichtelijk.

De keuze voor een haag

Een mooie groene haag is natuurlijk prachtig, maar ook een haag zal om onderhoud vragen. Wanneer u toch een haag in uw tuin wilt dan is een Portugese laurier of een Taxus aan te raden. Beide hagen zijn zeer traag groeiend en vragen om zeer beperkt onderhoud.

Mooie grote tuintegels

Grind of klinkers vragen meestal om veel onderhoud. Werk dus liever met grote tuintegels. Wat daarbij belangrijk is is dat de tegels het beste gevoegd kunnen worden. Door de tuintegels te voegen maken onkruid en mieren geen kans.

Grondbedekkende planten zodat onkruid wordt voorkomen

Er zijn veel plantensoorten verkrijgbaar die ervoor kunnen zorgen dat onkruid geen kans krijgt. Vooral bodembedekkende planten zorgen ervoor dat onkruid zich niet kan ontwikkelen. Dat komt doordat onkruid groeit op plekken waar planten niet groeien. Wanneer de bodem met planten bedekt zijn is er dus geen ruimte voor onkruid en heeft u ook geen onkruid te wieden.

Het plaatsen van een schutting

Er zijn veel verschillende soorten schuttingen verkrijgbaar die geen of amper onderhoud nodig zullen hebben. Een betonnen schutting, een schutting van hardhout of bijvoorbeeld een schutting van kunststof. Met name de kunststof en de betonnen schuttingen worden steeds populairder omdat die weinig tot geen onderhoud vereisen.