Welke luchtbuks moet ik kopen?

Iedereen boven de 18 mag – op vertoon van een geldig identiteitsbewijs – een luchtbuks kopen. Een vergunning is dus niet nodig. Er zijn diverse luchtdrukwapens verkrijgbaar. Is dit je eerste wapen die je koopt? Dan begrijpen we dat je rondloopt met de vraag ‘welke luchtbuks moet ik kopen?’. Maar ook: ‘welke regels gelden er voor het afschieten?’. In dit artikel helpen we je op weg.

Waar wilt u de luchtbuks voor gebruiken?

Om te bepalen welke luchtbuks u wilt kopen moet u eerst een andere vraag stellen: waarvoor wilt u het wapen voor gebruiken? Het antwoord op die vraag bepaalt namelijk meteen hoeveel kracht het pistool moet hebben en dat bepaalt weer welke luchtbuks u dan het beste kunt kopen.

Wilt u een luchtbuks kopen om op op korte afstand (bijvoorbeeld 10 meter) te schieten op lichte materialen als kaartjes? In dat geval heeft u niet zoveel kracht nodig en voldoet een luchtbuks op CO2. Voor langere afstanden of wanneer u echt op bijvoorbeeld blikjes wilt gaan afvuren, is er meer kracht nodig. De perslucht buksen zijn dan weer meer geschikt voor u.

Type luchtbuksen

Luchtbuksen – ook wel buksen, windbuksen of luchtdrukwapens genoemd – werken dus op krachtbronnen: CO2, PCP en met een veersysteem / ontspanner. Een greep luchtbuksen die u kunt kopen:

● Knikloop buks
● Onderspanner buks
● CO2 luchtbuks
● PCP luchtbuks
● Luchtbuks met magazijn

Knikloop buks

Een eenvoudige en gebruiksvriendelijke luchtbuks. Ideaal voor de beginnende schutter. U kunt deze luchtbuks aanschaffen in diverse kalibers, met een traditionele veer of met een gasramveer.

Onderspanner buks

Deze luchtbuks is meer voor de ervaren schutter. Het pistool werkt door middel van het aanspannen van een hendel onder de loop. Ook deze buks werkt – net als de knikloop – op een veersysteem.

CO2 luchtbuks

De CO2 buks is echt een aanrader voor als u korte afstanden wilt schieten. Een CO2- systeem is niet heel krachtig (en daarom dus ideaal voor korte afstanden), waardoor u weinig terugslag zult voelen. Bovendien kunt u meerdere schoten afvuren als een magazijn wordt gebruikt. Pas wel op dat u dit niet veelvuldig en snel achter elkaar doet. Dat kan de ringen bevriezen en na verloop van tijd beschadigen.

PCP luchtbuks

Wilt u een luchtbuks kopen voor lange afstanden? Kies dan de PCP buks. Deze gebruikt gecomprimeerde lucht als drijfgas om te schieten. Op afstanden tot 100 meter is deze buks uiterst nauwkeurig. Ook maakt de PCP luchtbuks geen gebruik van een veersysteem, waardoor er dus weinig terugslag is te merken. In tegenstelling tot de CO2 variant, kun u met de PCP gerust snel achter elkaar schieten.

Luchtbuks met magazijn

Een magazijn heeft als voordeel dat u meerdere keren achter elkaar kunt schieten. Luchtbuksen kunt u zowel standaard met als zonder magazijn kopen. In het laatste geval kunt u het magazijn er altijd nog los bij bestellen.

Advies over welke luchtbuks u moet kopen?

Bovenstaande helpt u alvast op weg. Heeft u nog vragen? Dan kunt u altijd bij de winkel (online of fysiek) uw vragen stellen en advies inwinnen. Zij helpen u graag verder.